Vopsire in Camp Electrostatic

Ce este vopsirea electrostatica? 

Vopsirea electrostatică este o tehnologie superioară de aplicare a unei vopsele, sub formă de pudră, pe suprafeţele metalice care sunt ulterior tratate termic, asigurându-se astfel o rezistenţa îndelungată la uzură şi abraziune.

Motivul principal pentru care se preferă această tehnologie este aderenţa net superioară a vopselei la suprafaţa metalică tratată, cât şi uniformizarea mult mai bună a stratului de vopsea.

În cadrul procesului de vopsire, sunt folosite vopsele epoxidice şi poliuretanice de cea mai înaltă calitate.În industria auto internatională, pentru vopsirea sau recondiționarea de jante se preferă aproape exclusiv vopsirea în câmp electrostatic. 

Care sunt avantajele unei vopsiri în câmp electrostatic?

Printre avantajele unei recondiționări de jante prin vopsire în câmp electrostatic, de reținut sunt:

  • aderența net superioară a vopselei pe suprafața metalică
  • tratată uniformiarea mut mai eficientă a stratului de vopsea, oferind suprafețelor tratate efectul de oglindă
  • rezistența ridicată la uzură a jantei recondiționate: șocuri mecanice și termice
  • rezistența ridicată la agenți corozivi.

ETAPE - VOPSIT ELECTROSTATIC

Etapele de recondiționare a jantelor prin vopsirea în câmp electrostatic

  • Etapa I
  • Etapa II
  • Etapa III
Etapa I

Primul pas după verificarea inițială a jantelor ce urmează a fi recondiționate, este  curățarea acestora: jantele sunt sablate sau decapate, asigurându-se astfel îndepartarea solului, a substanţelor uleioase, xidului/ruginii, zgârieturilor fine sau vopselelor vechi. Sablarea jantelor se realizează cu ajutorul unui material abraziv (electrocorindon) în granulatii diferite.

ATENȚIE! Sablarea necorespunzătoare poate distruge jantele aduse la recondiționare, fără posibilitatea de a le mai repara! O sablare agresivă a jantelor poate produce cunoscutul efect de coajă de portocală. Deoarece din ce în ce mai des întâlnim clienți care au avut experiențe neplăcute la alte ateliere, vă recomandăm să solicitați întotdeauna o documentație video a jantelor după sablare. Am descoperit de nenumărate ori fie jante sablate foarte agresiv, fie lucrări de recondiționare jante realizate parțial: aplicându-se vopsea peste straturile deja existente. 

Al doilea pas este rectificarea tuturor zgârieturilor și juliturilor în așa fel încât să se asigure o suprafață cât mai netedă.


Tot acum se vor realiza suduri în argon, dacă este cazul. Subliniem că recondiționarea jantelor se face doar la exterior, nu și la interior - acest lucru este un standard în industria auto din România, cât și din afară. Doar la cererea expresă a clientului și contra cost se realizează retușuri pe buza interioară a jantei. 

Atelierul nostru oferă documentația video la cerere a jantelor sablare. Pentru a fi cât mai transparenți cu întregul proces de recondiționare, atunci când, după sablare descoperim probleme adiționale ale jantelor, realizăm o documentație video și foto, ce este ulterior trimisă clientului. Astfel clientul nu doar că știe exact care este starea jantelor, dar are sigurnața că procesul de recondiționare a fost realizat corespunzător, fără a fi sărită vreo etapă. Solicitarea se realizează în momentul predări jantelor. 

Etapa II

A doua etapă în procesul de recondiționare a jantelor este aplicarea unui strat de grund/fuller sau primer pentru cei care preferă un termen mai modern. Urmează apoi aplicarea propriu-zisă a nuanței alese de client prin procedeu electrostatic.

În cadrul procesului de vopsire, în atelierul nostru sunt folosite vopsele epoxidice şi poliuretanice de cea mai înaltă calitate, care permit nu doar atingerea unui efect vizual foarte bun, dar asigură rezistența în timp a acestui efect.

Etapa III

Ultima etapă o reprezintă aplicarea lacului protector. Fiecare etapă enumerată presupune tratarea termică a jantelor și uscarea corespunzătoare a acestora în cuptoare special concepute pentru astfel de lucrări. Este extrem de important atât pentru rezultatul final, cât și pentru durabilitatea lucrării și viața jantei recondiținate, ca aceste 3 etape să fie realizate la o temperatură corespunzătoare și apoi lăsate să respire – până la răcirea completă a lor.

Atelierul nostru oferă cea mai lungă garanție de pe piață: de 2 ani de zile. La sfârșitul lucrării emitem un certificat de garanție, unde vor fi specificate detaliile lucrării de recondiționare, numele clientului și data realizării lucrării.